mail
aikidodojoyamado@gmail.com
phone
+381 65 2829 345
Aikido Novi Sad
Aikido Novi Sad

• Aikido Dojo Yama Do •

logo

"Napredak dolazi onima koji treniraju i treniraju. Oslanjanje na tajne tehnike vas neće nigde dovesti."

- Morihei Ueshiba -

Morihej Uešiba

AIKIDO DOJO YAMA DO

Osnivač aikida

Morihej Uešiba rođen je u Tanabeu, 14. decembra 1883, provincija Kii.
Sitan i malog rasta, ali se već od desete godine interesovao za borilačke veštine. U osamnaestoj godini otac, član gradske uprave Tanabe, šalje ga u Tokio da postane trgovac. Tamo počinje učiti Kito Ry Ju Jutsu kod Tokasaburo Tokozave, ali posle par meseci se razboleo od beri-beri, pa je morao da se vrati kući.

Bolest ga je podstakla da preduzme nešto da fizički ojača. Prvo je pešačio a zatim i trčao. Upornim fizičkim vežbanjem, iako sićušan, sa dvadeset godina bio je mnogo snažniji od znatno krupnijih vršnjaka. Ali snaga mu je postajala teret i krenuo je u kultivisanje i oplemenjivanje te snage. Nije propuštao priliku da uči borilačke veštine od učitelja prolaznika kroz njegovo mesto, a često je putovao ako bi čuo da u okolini boravi neko od iskusnijih poznavalaca tih veština. Tako je već 1901. u osamnaestoj godini života dobio diplomu o uspešno završenoj školi đu-đice kod učitelja Tokusaburo Tozave iz klana Kito. Dve godine kasnije, ovladao je školom mačevanja Jagju, pod učiteljem Masakacu Nakaijem. Sam Uešiba zjavljuje da su na formiranje osnovnih stavova, kretanja i rada ruku u kasnijim tehnikama koje je on stvorio, presudno uticala saznanja stečena upravo u toj specifičnoj školi japanskog mačevanja. Upoznaje se potom sa Jagyu Ryu Ken Jutsu kod Masakatsu Nakajeme, potomka čuvene loze Jagyu.

O Sensei: Aikido je ai (ljubav). Svoje srce pretvarate u ogromnu ljubav svemira a tada morate zaštitu i ljubav za sve učiniti svojom misijom. Pravi budo mora sadržati to sve. Pravi budo znači pobediti samoga sebe i eliminisati mržnju u srcu protivnika…ne, put postizanja ličnog savršenstva je onaj u kome je protivnik savladan. Tehnika aikidoa je asketski trening i način na koji postižete ujedinjenje tela i duha putem shvatanja principa univerzuma.

Aikido

AI – harmonija
KI – energija,
DO – put

Aikido, bukvalno značenje „usaglašeni put energije“ ili sa pesničkom notom „put harmoničnog duha“ je moderna japanska borilačka veština. Aikidokama se nazivaju osobe koje vežbaju aikido. Osnovao ga je Morihej Uešiba (poznat među aikidokama kao o-sensei) u periodu od 1930. do 1960. godine. Tehnički glavni delovi aikidoa su preuzeti iz Daito-rju Aiki-džudžucu - vrste džudžice i kendžicua sa mnogo pridruženih tehnika. Smatra se da aikido sadrži u sebi značajnu duhovnu komponentu.

Naziv aikido čine tri japanska sloga- ai, ki i do. Često su prevođeni kao harmonija, energija i put, tako da se aikido može prevesti kao „ put harmonije kroz energiju“.

Drugo često prevođenje ovih slogova je harmonija, duh i put, tako da aikido može da znači i „put duhovne harmonije“. Oba značenja privlače pažnju na činjenicu da tehnike aikidoa kontrolišu napadača i preusmeravaju njegovu energiju umesto da je blokiraju. Nameće se poređenje- vrbe koja se savija u luk pri oluji i crnog hrasta koji se lomi ako su udari vetra suviše jaki (Korejska borilačka veština poznata pod imenom hapkido, koristi ista tri znaka tj. sloga, što sugeriše na istorijsku povezanost sa Daito Rjy, izvorom aikidoa.)

Morihei Uešiba je razvio aikido uglavnom iz Daito Rya aikidžucu, uključujući u trening pokrete sa kopljem-yari, jo- i možda juken-bajonet. Ali najjači uticaj je izvršilo korišćenje katane. Na mnogo načina, jedan aikido vežbač se kreće kao nenaoružani mačevalac. Aikido napadi- šomenuči i jokomenuči vode poreklo iz oružanog napada, i rezultraju tehnikama kao što su tehnike pri oduzimanju oružja.

aikido

AIKIDO DOJO YAMA DO

Aikido Dojo Yama Do

    Treninzi
19:00 Utorak
19:00 Četvrtak
Ukoliko želite da Vas obaveštavamo o našem radu pošaljite nam Vaš E-mail.
Facebook
Twita
All rights reserved © AIKIDO DOJO YAMA DO
Dizajn Studio Digital , Novi Sad